Publisert

Lakenskrekk? Det fins løsninger!

Bildet er hentet fra http://vi.sualize.us

«Å FINNE SENGA»

En god del FB-brukere bekjentgjør jevnlig at de sliter med dette gjennom meldinger som: «Nei, nå skal jeg prøve å finne senga her». Analyse av forekomsten av slike utsagn tilsier at problemet er størst på nattetid og i helgene. Men fortvil ikke: Nyere forskning viser at det finnes løsninger!

En metode som har vært mye brukt gjennom tidene er å ha senga på en fast plass slik at det er lett å huske hvor den til en hver tid befinner seg. Ytterligere forenkling oppnås ved å gi rommet som senga er plassert i et navn som gir en pekepinn, slik som: soverom, sovealkove, sengekammer etc.

Dersom man likevel opplever at senga stadig vekk flytter på seg kan det være lurt å utstyre den med hjul for å få den lettere tilbake på plass. For å unngå skader må man da være forsiktig med å «hoppe til sengs» hvis ikke hjulene er låst. Å «gå til sengs» anbefales uansett ikke, da dette kan skade fjærer og polstring i madrassen.

En helt nymoderne metode er: Overvåking av seng – bruk av GPS. Det monteres da GPS Sender til senga og installeres programvare for utveksling av data mellom GPS og PC. Det er flere fordeler med dette, bl. a. vil det til en hver tid kunne avleses en sporlogg som viser sengas forflytninger, og ved hjelp av funksjonen: beregn reiserute vil det å finne veien til senga bli svært enkelt med lettforståelige instruksjoner underveis. F.eks. slik: «Til venstre og gjennom døren» – «Opp trappen» – «Første dør til høyre» – «En og en halv meter rett fram» – «Du har nå funnet senga». Det går rykter om at det også vil bli utarbeidet applikasjoner til dette på Facebook.

«Å TA SENGA»

Det registreres stadig vekk FB-brukere som påstår at de skal «ta senga». Dette er svært dårlig gjort overfor alle de som sliter med å finne senga, slik det forklares her. Det sier seg jo selv at senga ikke kan finnes dersom noen har tatt den! Hvis du utsettes for slike trusler bør du sjekke soverommet med en gang og om nødvendig låse det av når du ikke har anledning til å være tilstede og passe på!

«LAKENSKREKK»

Dette brukes av mange som forklaringsmodell til at man ikke går og legger seg. Men slapp av – det er ingen grunn til å være redd!

Et laken er egentlig bare et stort tøystykke til å dekke underlaget (madrassen) i ei seng med, og de er ikke farlige! Dersom du kjenner at det bites i deg etter at du har lagt deg er det enten midd eller andre levende vesener som forårsaker dette, ikke lakenet!

Her er noen tips til enkle tiltak som kan virke skrekkreduserende og tilvennende i forhold til lakener:

Lakenskrekk starter gjerne med at man er litt putevar. Dette kan motarbeides med å få sydd puter under armene. Putekrig kan også virke positivt under de rette forutsetninger.
Kjøp lakener som har farver og motiver som virker tiltalende på deg! Til barna kan dette f.eks. være: Ole Brumm, prinsesser eller pusekatter. Til voksne er motivvalg kjønns- og legningsbestemt og svært individuelt og skal derfor ikke omtales ytterligere her…
Bruk lakenstoff aktivt i flere sammenhenger slik at du venner deg på lakenberøring også gjennom dagen. Av bomullslakener kan det syes skjorter. Frottélakener kan klippes opp til håndklær. Vær likevel forsiktig med å «kaste inn håndkleet» på soverommet, da dette kan virke forstyrrende hvis noen ligger og sover.
En annen mulighet er å ta på seg hele lakenet for å venne seg på det gjennom rollespill! Se eksempler her på hvordan barn kan leke spøkelse, mens voksne kan leke kunstner.

«Å TA KVELDEN» / «Å TA NATTA»

Noe av det aller verste man kan gjøre overfor de som mener de har lakenskrekk eller andre søvnproblemer er å skrive slikt som dette: «Nå tar jeg kvelden her» eller «Nei, nå tar jeg natta». Dette kan virke svært truende og medføre at de blir liggende våken hele natta av redsel for at noen skal komme og ta den. Fenomenet kalles våkenatt og skal nå forskes på. Alle har rett på kveld og natt og bør ikke skremmes vettet av ved at andre sier slikt. Vis hensyn til hverandre! Si heller: God kveld og god natt!

 

Se forøvrig en definisjon her: http://ikkepedia.org/wiki/Lakenskrekk

.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s